Wij leveren op tijd, kwaliteit en tevredenheid


Nieuws

Blijf op de hoogte via onze Nieuwsbrief. Ontvang nu ook vrijblijvend schitterende voorbeelden van ons Baltische drukwerk!

Hello from Latvia – Visie van een Drukker

  • 1 oktober 2015

Visvaldis, Chairman van drukkerij MukusalaAlthough we are located nearly 2000 km from your capital city we are only one call and one email away. Our partner in the Netherlands, Bal Media, will certainly confirm that. In recent years, the market of the print media is experiencing a relatively difficult time competing with the fast-growing influence of the electronic environment. The advantage of the electronic format is a fast and effective transfer of information, but the printed format enables people to take their time to enjoy the reading process. As one of the greatest Latvian poets Rainis has written “To, co sie¸ zmienia, przetrwa” or “What changes, endures”. We believe that with the mutual cooperation we can make it!

Visvaldis Trokša, Chairman of the Board of Poligrāfijas grupa Mūkusala

Over Mūkusala
Mūkusala is een van de grootste drukkerijen in Letland en is gespecialiseerd in de druk van magazines, kranten, catalogi en promotiematerialen. Met meer dan 20 jaar ervaring is het uitgegroeid tot een modern bedrijf dat ruim een kwart van haar productie exporteert naar meer dan 10 landen. De grootste exportlanden zijn Noorwegen, Zweden, Denemarken en dankzij Bal Media: Nederland.

De geschiedenis van Poligrāfijas grupa Mūkusala Ltd. begint in 1993, toen één van de eerste reprostudio’s in de Baltische staten werd opgericht. Vanaf het begin is het bedrijf een pionier: in 1998 namen zij bijv. de eerste drukstraat voor full colour krantendruk in het land in gebruik. De hoogwaardige productielijn voor magazines is in 2006 opgestart. Vandaag de dag heeft de drukkerij meer dan 150 klanten waaraan het een complete service verstrekt omtrent drukwerk en bezorging. Dankzij de doorzettende groei is Mūkusala in 2012 door Profiles International uitgeroepen tot meest productieve drukkerij in de Baltische regio.

  • Poligrāfijas grupa Mūkusala
  • Locatie Riga, Letland
  • Oprichting 1993 Werknemers >100
  • Drukwerk magazines, kranten, MarCom &
    bedrijfsdrukwerk, catalogi, softcovers
  • Omzet 2013 € 14,53 miljoen

Mūkusala is misschien wel één van onze meest gewaardeerde exclusieve partners. Dit niet alleen omdat zij schitterend drukwerk leveren. En niet specifiek voor de scherpe prijzen die zij hanteren. En zelfs niet in het bijzonder vanwege de gemakkelijke en efficiënte samenwerking. De basis voor de uitmuntende samenwerking ligt in de kern waaruit deze zaken voortvloeien. Net als Bal Media zelf is Mūkusala vanaf de dag van oprichting gefocust op doorlopende innovatie en een klantgerichte houding. Niet alleen denken hoe we kunnen voldoen aan de wensen van vandaag en doorgaan op de ingeslagen weg, maar altijd zoekende hoe we in de toekomst kunnen verbeteren. Hierbij niet schuwende om doorlopend te investeren in materieel, mens en milieu.

Toekomst en Ambities
Diverse trends in de markt hebben brede gevolgen voor de branche. Maatwerk in kleinere oplages voor specifiekere doelgroepen neemt een steeds belangrijkere rol in. Door de opstartkosten is dit in beginsel minder efficiënt. In 2015 breidt Mūkusala echter haar productie opnieuw verder uit met het installeren van een nieuwe pers voor hoge kwaliteit magazines en catalogi. De snelle plaatwissels en insteltijden maken de pers hier zeer geschikt voor. Structurele overcapaciteit in ‘dure’ landen als Nederland zorgen vaak voor uitblijven van herinvesteringen, wat de efficiëntie, maar ook het bestaansrecht op langere termijn niet ten goede komt. Hetzelfde kan worden gezegd over prijsconcurrentie waarbij ongezond lage of zelfs negatieve marges worden gehanteerd. Voor Mūkusala ziet de toekomst er echter zonnig uit: zij onderzoekt constant de markt en evalueert de eigen werkzaamheden. Dit is slechts één van de vele stappen die worden genomen om uit te groeien tot een van de bekendste drukkerijen van Europa.

Leave a Comment