Wij leveren op tijd, kwaliteit en tevredenheid


Nieuws

Blijf op de hoogte via onze Nieuwsbrief. Ontvang nu ook vrijblijvend schitterende voorbeelden van ons Baltische drukwerk!

Nederland en de Balten: eeuwenoude banden

  • 1 augustus 2015

Hoewel Bal Media trots is op de innovatieve samenwerking met drukkerijen in de Baltische staten, zijn de banden tussen Nederland en de Baltische staten al eeuwen oud. Zo kennen wij de eerste uitgever en drukker van Riga, Nikolajs Mollïns, beter onder de naam Niclaes Mollijns. Mollijns werd geboren in Antwerpen, tijdens de 80-jarige oorlog tussen De Nederlanden en het Spaanse rijk. Hier werkte hij van 1575 tot 1587 als drukker.

In 1588, het jaar waarin de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd uitgeroepen, verhuisde Mollijns naar Riga, waar hij in opdracht van de gemeenteraad de eerste drukkerij oprichtte. In zijn tijd hier drukte hij ongeveer 170 boeken, waaronder o.a. spirituele literatuur, geschiedenisboeken, filosofische traktaten, raadsproclamaties, panorama’s en kaarten van Riga. Zoals gebruikelijk waren zijn meeste boeken in het Latijn; het eerste boek in het Lets werd pas in 1615 uitgegeven (een handboek van de Lutherse kerk). Hij stierf in 1625 tijdens een uitbraak van de pest.

Panorama van Riga 1612 - Niclaes Mollijns

Leave a Comment